Asolo Prosecco
Oblasť Asolo Prosecco sa nachádza v provincii Treviso, na úpätí hory Monte Grappa, na vysokých kopcoch západne od rieky Piavy, neďaleko Dolomitov.
Územné a klimatické charakteristiky označenia Asolo, od roku 2009 DOCG, sú podobné ako u kopcov Conegliano a Valdobbiadene, ktoré sa nachádzajú niekoľko kilometrov severovýchodne.
V roku 2009 bol schválený nový systém kvality Prosecca s Prosecco doc na základni, Prosecco doc Treviso a na vrchole Asolo Prosecco superior docg, Conegliano Valdobbiadene docg a Cartizze docg na špičke pyramídy.
Odôdy:
Základnou odrodou Asolo Prosecco je glera, poloaromatická odroda viniča s ideálnymi vlastnosťami na výrobu šumivého vína: mierna akumulácia cukrov, dobrá prítomnosť kyselín a aromatických látok. Charakteristické tóny glera: vistária, jablko, hruška.
Môže byť doplnená jednou alebo viacerými z ôsmich muštových odrôd povolených v danej apelácii. Autochtónne muštové odrody verdiso, bianchetta trevigiana, perera, glera lunga a medzinárodné Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Gris alebo Pinot Noir vinifikované v bielom prípade možno použiť za predpokladu, že ich podiel nepresahuje maximálne 15 % zloženia.
Niektoré technické údaje:
- Na etikete alebo na zadnej etikete sa objavuje názov Asolo Prosecco Superiore Docg.
- Maximálny výnos hrozna na hektár nepresahuje 13,5 tony.
- Vinice sa nachádzajú na svahu s dobrou expozíciou, s nadmorskou výškou od 100 do 450 metrov nad morom.
Klíma a pôda:
- Podnebie je mierne.
- Podhorí Álp pôsobí ako štít proti studeným severným vetrom: jar a jeseň sú mierne a letné teploty dosahujú v priemere 22,6 °C.
- Južná poloha viníc a tvar svahov, kolmých na chladné severovýchodné vetry, zaručujú dobrý termický výlet.
- Zrážky - 700 mm - sú rozložené od apríla do septembra, kopcovitý terén zaručuje ľahký odvod prebytočnej vody.
- Krajina Asolo Prosecco je sledom lúk, hájov a viníc. Veľmi mierna morfológia týchto kopcov je výsledkom erózie pôd morského pôvodu, ktoré vznikli pri vzniku susedných Álp. Pôdy týchto krasových kopcov sú bohaté na minerály, vápence a íly typickej červenej farby. Stredne hlboké ponúkajú dobrú zásobu vody.
- Zvláštna konfigurácia pôdy viedla k vytvoreniu viac ako 2000 prirodzených dutín zvaných závrty, ktoré poskytujú dokonalý podpovrchový odvodňovací systém.
- Charakter pôdy, slnečná expozícia, dobré teplotné rozmedzie najmä na konci leta, dobré rozloženie zrážok... Tento terroir umožňuje glera najlepšie vyjadriť vlastnosti, ktoré tvoria typickosť vína Prosecco: ovocné vône - jablko, hruška, broskyňa, marhuľa - a kvetinové vône - vistárie , biele kvety - sviežosť, kyslosť a aromatická intenzita
- Dodáva vínam z Asola krásnu minerálnu štruktúru a chutnú stránku.
Typológia:
Asolo Prosecco Docg – Tiché víno
- Malá produkcia hrozna Glera verdiso, bianchetta trevigiana, perera, glera lunga je určená na výrobu tichého vína.
- Minimálny celkový obsah alkoholu v obj. %: 10,50 obj. %.
Asolo Prosecco Spumante Superiore Docg – Šumivé víno
- Tradičná metóda alebo charmat.
- Môže to byť extra-brut, brut, extra dry, dry a demisec.
- Odkazy na rok a termín millesimato na štítku sú nepovinné. Ak je to uvedené, musí byť produkt získaný s obsahom najmenej 85 % vína referenčného ročníka.
- Minimálny celkový obsah alkoholu v % obj.: 11,00 obj. % .
Asolo Prosecco Frizzante Docg Sui lieviti ColFondo- Šumivé víno na kvasničných kaloch
- U tohto typu, ktorý sa tradične vyrába kvasením vo fľaši, je možná prítomnosť závoja. V tomto prípade musí byť na etikete uvedený údaj "rifermentazione in bottiglia".
- Minimálny celkový obsah alkoholu v obj. %: 10,50 obj. %.