Káva vyrobená k dokonalosti: ABC dobrého espressa
Dokonalá káva espresso je kúzlom chémie, prírody a techniky, ktoré sa spojili a vytvorili v šálke koncentrát čistého chuťového pôžitku.
Pre každého váženého milovníka kávy je espresso kvintesencia kávy. Jeho príprava je skutočné umenie. Ste pripravení spoznať všetky tajomstvá prípravy kávy k dokonalosti a plne umocniť potešenie z každého dúška?
Dekálog dokonalého espressa: káva dovedená k dokonalosti
1) Voda
Je zložkou kávy espresso vo všetkých ohľadoch, ktorú nie je dobré podceňovať. Nesmú byť príliš bohaté na minerálne soli ani príliš sladké. Pozor si musíte dať aj na jeho výdajnú teplotu: 90 ° C je perfektný. V skutočnosti, ak by bola teplota nižšia, hrozilo by riziko získania nedostatočne extrahovanej kávy, teda nápoja chudobného na arómu. Pokiaľ by inak teplota príliš stúpla, hrozilo by, že získate kávu prehnane horkej chuti s nadmerným obsahom kofeínu a trieslovín.
2) Mletie
Veľkosť mikrogranúl mletých bôbov je kritická. Rada znie, aby sa skúsenosti počítali. Pokiaľ je mletie príliš hrubé, dôjde k veľmi rýchlej extrakcii, výsledkom je svetlo sfarbená káva s nízkou aromatickou chuťou. Pokiaľ je naopak mletie príliš jemné, farba espressa bude veľmi intenzívna, s nerovnomernou smotanou a ešte horšie s horkou chuťou s náznakmi pripálenia. Je to stredná cesta, ktorá umožňuje získať perfektnú kávu s intenzívnou, jednotnou farbou a jemnou a kompaktnou smotanou.
3) Množstvo
Akú ideálnu dávku kávy vložiť do filtra? Tradične je potrebné množstvo 7 gramov.
4) Lisovanie
Tajomstvo dokonalej kávy spočíva aj v dotyku toho, kto ju pripravuje. „Ruká“, skúsenosti a znalosti tých, ktorí kávu do filtra lisujú, sú naozaj dôležité: pokiaľ nie je tlak vyvážený, hrozí riziko vzniku nerovnomernej vrstvy kávy s problémami s nedostatočnou alebo nadmernou extrakciou.
5) Údržba
Perfektný stav náradia je rovnako zásadný ako kvalita surovín. Skontrolujte, či sú všetky súčasti v poriadku, čisté av perfektnom stave, aby bola zaručená vysoká kvalita produktu.
6) Vášeň
V neposlednom rade je káva rituál a ako taká vyžaduje pri príprave nutnú dávku lásky a obetavosti.
Ktorá zmes Dersut je pre vás tá pravá?
Arabica alebo Robusta? S rovnako vynikajúcou kvalitou vynikajú vôňou, chuťou a výťažnosťou v šálke kávy.
Náš Non Plus Ultra Dersut - 100% Arabica (ocenenie Zlatá medaila International Coffee Tasting 2016) je zmes vyrobená z najlepších káv na svete, vybraných tak, aby maximalizovali organoleptické vlastnosti espressa. Jemné a obklopujúce telo, bohatá a pretrvávajúca aróma, ľahké ovocné mandľové tóny s nádychom kakaa uzatvárajú kruh, vďaka čomu je táto káva ideálna pre akékoľvek párovanie.
Pokiaľ hľadáte 100% mletú kávu Arabica, Selezione del Contefa je to pravé pre vás. Historická zmes Dersut pochádza zo starostlivého výberu zŕn pochádzajúcich prevažne zo Strednej a Južnej Ameriky, starostlivo vybraných, aby vytvorila kávu s jemnou chuťou a kvetinovou arómou, ktorá uspokojí aj tie najnáročnejšie jazýčky!
Dávate prednosť intenzívnej, rozhodnej a zároveň harmonickej chuti? Potom je pre vás zmes Caffè Oro Dersut (v našom e-shope ju nájdete v zrnkovej aj mletej forme), certifikované talianske espresso kvality, Zlatá medaila International Coffee Tasting 2014 a 2018.
Ďalšia certifikovaná zrnková zmes talianskeho Espresso di Qualità s perzistentnou, ale jemnou arómou, jemným telom a sotva znateľnou kyslosťou, je kávové zrná Sublime od Italiana Caffè. Skúste to v kombinácii s tými najsladšími receptami!
A keď už si vyberiete svoju obľúbenú zmes, ako ju najlepšie uchovať?
Káva pohlcuje pachy a vlhkosť. Z tohto dôvodu je lepšie skladovať v nádobe s vekom, prípadne z cínu (tie sú perfektné!), okrem iného potraviny, na chladnom, suchom mieste, mimo slnečného žiarenia.