Skratky a označenie kávových zŕn

Veľkosť kávových zŕn

Skríning - napr. 17/18

Jedno zo základných kritérií pre hodnotenie zelených (surových) kávových zŕn. Na to sa používa rad sít (proces sa nazýva skríning), každé s otvormi inej veľkosti. Tieto sitá sú očíslované od 8 do 20, každé pre 64 palcové časti. Číslo 8 má veľkosť 8/64 palca a číslo 20 - 20/64 palca. Čím väčšia je veľkosť, tým väčšie sú zrná, a preto aj lepšie (a drahšie).

V praxi sa používajú duplicitné značky, napr. 17/18 alebo 16/17, pretože kvôli nedokonalému meraniu sú povolené určité odchýlky. Zrná označené 8 (alebo 8/9) sú zrná, na ktoré sa ani neoplatí pozerať. Zrná prechádzajúce 19 alebo 20 sú veľmi vzácne.

Označenie písmen - napr.AA

Ďalším spôsobom, ako zistiť veľkosť zŕn, je použiť písmená ako AAA alebo AA. Čím viac písmen „A“, tým väčšie zrná. Najväčšie z nich sú označené AAA (napr. Kenská AAA). O niečo menšie fazuľa sú označené AA . Za písmenom „A“ smerujúcim dole k „veľkostiam“ sú veľkosti AAB, AB ABB, B, C atď. Všeobecne platí, že keď hľadáte vysoko kvalitnú kávu, môžete si vybrať medzi veľkosťami AAA a AA. 

Slovné označenie - napr. Supremo

Typické pre kolumbijské kávy. Fazuľa Supremo je najkvalitnejšia fazuľa, ktorá podľa vyššie uvedenej klasifikácie má 18 alebo mierne nad 18 (sitá), alebo je medzi AA a AAA. O niečo menšie zrná sa nazývajú Excelso.

Niekedy nájdete aj kávu nesúcu označenie Maragogype. Tomu sa hovorí slonia káva, veľmi veľké zrná, až 2 cm dlhé!

Výška plodiny

Ďalším kritériom pre kvalitu zŕn je výška plodiny. Tu je záležitosť relatívne jednoduchá - čím vyššia, tým lepšia. Vo vysokých nadmorských výškach kávovník dozrieva pomaly a pre svoje plody potrebuje tvrdšiu „prácu“. Výsledkom je tvrdé zrno s plnou a bohatou chuťou. Vo vysokých nadmorských výškach je tiež menej častá kontaminácia, čo tiež prispieva k vysoko kvalitnému produktu.

SHG alebo SHB

Strictly High Grown (len vysoké pestovanie) alebo Strictly Hard Bean (iba tvrdá fazuľa). Tieto pojmy sú rovnocenné a vzťahujú sa na kávy rastúce v nadmorských výškach najmenej 1 500 metrov. Za takých podmienok kávovníky pomaly dozrievajú a dávajú veľmi slušné zrná s rozsiahlym chuťovým profilom.

HG alebo HB

High Grown alebo Hard Bean - o niečo nižšia (doslova). Káva s týmto označením rastie v nadmorskej výške 1 000 až 1 500 metrov nad morom

SSB alebo SB

Strictly Soft Bean (len mäkká fazuľa) alebo iba Soft Bean (mäkké fazuľa). Obe znamenia sú rovnocenné. Niekedy sa tiež používa slovo Central Standard. Takto definované kávy rastú v nadmorských výškach asi 700 až 1 000 metrov nad morom (pod 700 metrov je pestovanie Arabiky veľmi ťažké). Kávy SSB dozrievajú relatívne rýchlo, čo im dodáva zlú aromatickú a chuťovú vôňu.

Ďalšie parametre

Kávové zrná majú niekedy iné označenia, ktoré môžu naznačovať ich kvalitu. Jedným z nich je EP (European Preparation - preparation for Europe). Také zrná sú podrobené ďalšej kontrole kvality, aby ich bolo možné zaslať náročným zákazníkom na našom kontinente.

Každá káva, ktorú kupujeme, má ešte jeden parameter definovaný slovami natural/washed (prírodná/praná) alebo dry/wet (suchá/mokrá). Týka sa spôsobu ošetrenia plodov kávovníka. Po zbere ovocia z kávovníka (ktoré vyzerá ako čerešne) sa odstráni dužina a ponechajú iba kávové zrná. Existujú dve metódy: prírodná (suchá) a praná (mokrá). Prvým je rozprestretie kávovníkov na slnkom zaliate rohože, kde vyschnú, zatiaľ čo druhé sa prevlečú vodnými žľabmi cez kamenné alebo kovové valčeky, ktoré dužinu odtrhnú.

Na záver pár slov...

Musíte si položiť rozumnú otázku, je to naozaj tak, že ak má káva veľké zrná (napr. 18/19) alebo rastie vysoko (napr. SHG), je to vlastne dobré? Samozrejme neplatí, že zrná definované týmito parametrami budú stopercentne kvalitné a káva je chutná a aromatická.

Avšak asi 90% týchto klasifikácií zodpovedá kvalite fazule. Môže sa stať, že káva, ktorá má veľké zrná alebo ktorá dorastá, nemusí byť lákavá, ale sú to výnimky. Dá sa s vysokou pravdepodobnosťou predpokladať, že značky, ktoré som spomenul, svedčia o vysoko kvalitných zrnkách a vo výsledku o dobrej káve.