Prosecco
Noblesa, elegancia a ľahkosť. To všetko sa snúbi v talianskom šumivom víne. Kvalitné prosecco má jednoduchú a dômyselnú chuť, kvetinovo-ovocný nádych a sviežu ľahkú vôňu. Aj preto sú naň talianski vinári naozaj hrdí. Názov prosecco smie nosiť iba perlivé a šumivé talianske vína, ktoré sa vyrábajú v 9 provinciách regiónov Benátska. Račte si vybrať prosecco, ktorý si parádne vychutnáte.

Vigna Del Gal vino bianco Frizzante COL FONDO il Rito Extra Brut, často prezývané ako FITNESS PROSECCO, vďaka svojmu veľmi nízkemu obsahu cukru, má...

Villa Braida Prosecco DOC Brut má brilantné slamovo žltou farbou a jemné, perzistentné perlenie. Vôňa evokuje divoké kvety a biele dužinaté ovocie....

Lucie Prosecco Rosé Millesimato Treviso DOC Brut má jemný ružový odtieň a elegantnú pretrvávajúcu jemnú perleť. Vo vôni sa prejavuje kvetinovými...

Lucie Prosecco Treviso DOC Brut má svetlú slamovú farbu so zelenkavými odtieňmi, s krémovou penou a jemnou perzistenciou. Ovocná vôňa chrumkavej...

Lucie Prosecco Treviso DOC Extra Brut má aromatický buket, ktorý je pre túto odrodu typický, spolu so živými minerálnymi tónmi, náznakmi chlebovej...

Varaschin vino Frizzante COL FONDO Extra Brut má svetlo slamovo žltou farbou so zelenkavými odleskami, má jemnú perlenie získanú prirodzenou...

Villa Braida Prosecco Asolo DOCG Superiore Extra Brut má brilantne slamovo žltú farbu s perzistentnou a krémovou perlážou. Vo vôni sa prejavujú...
Prosecco sa delí do šiestich kategórií. Dve patria do kategórie DOC a štyri do DOCG. Ako sa všeobecne delia talianske vína sa dočítate tu.
Kategórie Prosecco DOC je najväčší. Dohromady za rok vyprodukuje cez 450 miliónov fliaš. DOCG sú oveľa menšie apelácie v podhorí Álp. Dohromady za rok vyrobí ľahko cez 100 miliónov fliaš.
Prosecco DOC
Základné Prosecco. Pôvod vína môže byť takmer v celom severovýchodnom Taliansku. V tejto kategórii môžete nájsť skvelé Prosecco DOC. Väčšina je ale priemerné víno.
Prosecco Treviso DOC & Prosecco Trieste DOC
Toto sú už dve geograficky trochu špecifikované denominácie. Jedna je v širokom okolí mesta Treviso a druhá v okolí mesta Trieste na hraniciach so Slovinskom.
Produkcia a pôvod hrozna je oveľa lepšie kontrolovateľný, kvalita vín je tak lepšia. Náš tip je toto Prosecco Treviso DOC.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
Touto kategóriou sa dostávame do podhorí Álp. Medzi kopce nad mestom Treviso. Mikroregión má veľmi špecifickú a premenlivú klímu. Ďaleko viac tu prší. Aj vďaka tomu tu vznikajú tie najlepšie Prosecca. A tak sa apelácie dostali medzi 73 DOCG v celom Taliansku. To už o kvalite hovorí samo o sebe.
Conegliano a Valdobbiadene sú dve mestečká v ktorých okolí sa hrozno pestuje. Takáto denominácia má ešte dve menšie podkategórie.
Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore Rive DOCG
Rive v taliančine znamená breh, alebo svah. Pretože táto v porovnaní s ostatnými mikroskopická oblasť sa nachádza na 43 kopcoch v okolí Conegliano Valdobbiadene. Pestujú sa tu naozaj špičkové hrozno pre špičkové Prosecca.
Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG
Iba 104 ha v najtesnejšom okolí Valdobidanne. Toto je špička ľadovca, ktorú si pokojne môžete porovnávať s najlepšími bublinami na svete. Šampanským?
Asolo Prosecco DOCG
O Asole sa skoro nehovorí. Je to malinká oblasť hneď pod riekou Piave (preteká celou zónou Treviso až do mora - hrala tiež významnú úlohu počas II. svetovej vojny). Asolo je tiež jediné Prosecco, ktorá môže byť označené ako Extra Brut, ktoré má iba do 3g/l zvyškového cukru.