Spaghetti alla Carbonara
„Alla carbonara“ znamená „po uhliarsku“. Nie je isté, či sa jedlo volá podľa výrobcov dreveného uhlia alebo podľa tajného spolku karbonárov bojujúceho za zjednotenie Talianska. Každopádne jednoduchá a dokonalá kombinácia vajec, slaniny a cestovín sa rozšírila po celom svete. Tak sa do nej pustite tiež!
Suroviny:
- Pancetta (100g)
- Pecorino (100g)
- 2 vajcia
- Špagety (300g)
-
2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička drveného pepře
- Soľ
Postup:
- Pancettu nakrájajte na malé kocky, pecorino nastrúhajte najemno, vajcia rozklepnite do misky a prešľahajte vidličkou. Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu. Vo vriacej vode uvarte na skus špagety, asi 7 minút.
- Rozpáľte väčšiu panvicu, dajte do nej pancettu, neolúpané strúčiky cesnaku, ktoré ste predtým roztlačili plochou stranou noža, aj hrubo mleté korenie. Restujte, kým nebude slanina opečená dozlatista, občas premiešajte. Akonáhle je slanina zlatistá a chrumkavá, odstráňte cesnak.
- V tejto chvíli už by mali byť uvarené špagety. Odlejte do misky pár naberačiek vody zo špaget, sceďte ich a dajte do panvice k slanine. Premiešajte a prilievajte po lyžiciach vodu z cestovín, aby na panvici vznikla krémová emulzia, ktorá obalí špagety, a stále miešajte. Spotrebujte tak 1 až 2 naberačky vody.
- Vajcia v miske premiešajte so syrom. Panvicu odstavte z platne a vlejte vajcia so syrom, rýchlo a dôkladne premiešajte a hneď preložte z panvice do tanierov. Pridajte trochu korenia a nastrúhaného syra a ihneď podávajte.