Spaghetti alla Carbonara

Spaghetti alla Carbonara_home_page_botego_cz-min

„Alla carbonara“ znamená „po uhliarsku“. Nie je isté, či sa jedlo volá podľa výrobcov dreveného uhlia alebo podľa tajného spolku karbonárov bojujúceho za zjednotenie Talianska. Každopádne jednoduchá a dokonalá kombinácia vajec, slaniny a cestovín sa rozšírila po celom svete. Tak sa do nej pustite tiež!

Suroviny:

  • Pancetta (100g)
  • Pecorino (100g)
  • 2 vajcia
  • Špagety (300g)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžička drveného pepře 
  • Soľ

Postup:

  1. Pancettu nakrájajte na malé kocky, pecorino nastrúhajte najemno, vajcia rozklepnite do misky a prešľahajte vidličkou. Vo veľkom hrnci priveďte do varu osolenú vodu. Vo vriacej vode uvarte na skus špagety, asi 7 minút.
  2. Rozpáľte väčšiu panvicu, dajte do nej pancettu, neolúpané strúčiky cesnaku, ktoré ste predtým roztlačili plochou stranou noža, aj hrubo mleté ​​korenie. Restujte, kým nebude slanina opečená dozlatista, občas premiešajte. Akonáhle je slanina zlatistá a chrumkavá, odstráňte cesnak.
  3. V tejto chvíli už by mali byť uvarené špagety. Odlejte do misky pár naberačiek vody zo špaget, sceďte ich a dajte do panvice k slanine. Premiešajte a prilievajte po lyžiciach vodu z cestovín, aby na panvici vznikla krémová emulzia, ktorá obalí špagety, a stále miešajte. Spotrebujte tak 1 až 2 naberačky vody.
  4. Vajcia v miske premiešajte so syrom. Panvicu odstavte z platne a vlejte vajcia so syrom, rýchlo a dôkladne premiešajte a hneď preložte z panvice do tanierov. Pridajte trochu korenia a nastrúhaného syra a ihneď podávajte.