Spumante
Spumante je taliansky názov pre šumivé víno. Pri tlaku najmenej 3 bary pri 20 stupňoch Celzia rozvíja svoju jemne perleťovú štruktúru. Často vzniká pri druhej fermentácii alebo fermentácii vo fľašiach. Okrem toho je úplne fermentovanému základnému vínu pridaná do fľaše plniaca dávka kvasníc a cukru a je znovu fermentované. V prípade sektu sa tomu hovorí Metodo Classico. Možno ho prirovnať k výrobe šampanského, crémantu, cava alebo dokonca nemeckého akostného šumivého vína, ako je šumivé víno.
Často sa tiež používa takzvaný Metodo Martinotti. Tu je alkoholické kvasenie základného vína prerušené odstránením kvasiniek. Nedokončené víno sa vloží do nádrže z nerezovej ocele odolnej proti tlaku a pridá sa plniaca dávka. Ďalšia fermentácia prebieha pri nízkych teplotách po dobu niekedy niekoľkých mesiacov. Výsledkom je veľmi jemná štruktúra perla a podpora zrenia korenených vôní. Toto je uprednostňovaná metóda, najmä v Piemonte a pri použití odrôd Muscatel.

Scanavino Asti DOCG Dolce má slamovo žltú farbu, s jemným a vytrvalým perlením. Vôňa je typická pre Moscato, aromatická, s náznakmi exotického...