Nealkoholické vína
Nie vždy si môže človek dopriať pohárik dobrého vína. Nájdu sa situácie, kedy to jednoducho nejde. Aj v takých chvíľach našťastie existuje riešenie. Nealkoholické víno, ktoré ocenia vodiči, tehotné ženy aj tí, ktorí alkohol vôbec nepijú.
Ale nepleťte si ho prosím s muštom! Mušt je šťava z hrozna, zatiaľ čo nealko víno je skutočné víno s plnohodnotnou vôňou, farbou aj chuťou, len bez alkoholu. Preto sa mu logicky hovorí nealkoholické víno, (dealkoholické) alebo víno so zníženým obsahom alkoholu.

Princess Alternatíva Bianco Dry je talianske nealkoholické tiché víno sýte slamovo žltej farby. Kvetinová vôňa s tónmi pokosenej trávy a medu. Chuť...

Princess Alternatíva Rosato Dry je talianske nealkoholické tiché víno intenzívne ružovej farby. Vôňa je ovocná s jemnými tónmi ríbezlí, malín a...

Il Miogusto It's a Boy 0,0% je šumivé nealkoholické víno, ktoré spája starostlivo vybrané hrozno v lahodnej kombinácii s jemne sladkou a...

Il Miogusto It's a Girl 0,0% je šumivé nealkoholické víno, ktoré spája starostlivo vybrané hrozno v lahodnej kombinácii s jemne sladkou a...

Princess Alternatíva Rosso Dry Superiore je talianske nealkoholické tiché víno intenzívnej granátovo červenej farby. Vôňa je kvetinová s nádychom...

Princess Aurea Fenice Bollicine Bianco Dry je talianske nealkoholické šumivé víno svetlo slamovo žltej farby. Kvetinová vôňa šalvie, ľalie, bezu a...
Nealko vína sa vyrába rovnako ako tie bežné
Dobrá správa pre milovníkov vína je, že aj tie nealko sa vyrábajú obvyklým spôsobom. Súčasťou procesu je aj kvasenie, počas ktorého vzniká alkohol. Ten sa odstraňuje až v posledných fázach výroby, ešte než sa nealkoholické víno dostane do fliaš.
Podľa zákona je nealkoholické víno nápoj z vína, u ktorého bol obsah alkoholu znížený pod 0,5 %. Obsah zvyškového cukru by nemal prevýšiť 75 gramov na liter. Je možné pridávať oxid uhličitý a prírodné aromatické látky a prírodne identické aromatické látky.
Ako sa z nealkoholických vín dostane preč alkohol?
Existuje mnoho spôsobov, ako urobiť z alkoholického vína nealkoholické. Medzi najznámejšie patrí vákuová destilácia, reverzná osmóza a dvojfázová vákuová extrakcia. Pri vákuovej destilácii sa víno vo vákuu zahrieva na teplotu 25 až 30 °C, kedy sa odparuje alkohol.
Reverzná osmóza znamená prietok vína cez jemný filter, ktorým prejde len voda a alkohol. Alkohol sa odstráni destiláciou. Odfiltrované aromatické zlúčeniny sa vrátia späť do dealkoholizovanej tekutiny. Voala, nealkoholické víno je na svete.
Najúčinnejšou metódou je vákuová extrakcia. V prvej fáze sa z vína získajú aromatické látky. Až potom príde na rad zvýšenie teploty a odstránenie alkoholu. Aromatické látky sa pridajú späť do vína a kvalitné nealkoho víno je hotové. Týmto postupom sa zachováva najviac aromatických látok a nealkoholické víno sa až 100% podobá pôvodnému.